[FrontPage] [TitleIndex] [WordIndex

This is a read-only archived version of wiki.centos.org

CentOS LiveCD 5.6 Note de lansare

1. Traduceri

Pentru aceste note de lansare exista traduceri in urmatoarele limbi:

2. Introducere

Echipa de dezvoltare CentOS are placerea sa anunte disponibilitatea discurilor LiveCD CentOS 5.6, atit pentru i386 cit si pentru x86_64. Ele sint bazate pe distributiile Centos 5.6 pt i386 si x86_64.

Puteti downloada CentOS 5.6 LiveCD de pe mirror-urile CentOS:

Pentru a crea imaginile CentOS 5.6 LiveCD image au fost utilizate programele din proiectul livecd-tools Fedora. Acest set de unelte are urmatoarele avantaje:

3. Pachete si aplicatii

LiveCD-ul se poate folosi pentru o statie de lucru, avind urmatoarele programe:

Poate fi folosit si ca rescue CD, punind la dispozitie urmatoarele unelte:

LiveCD-ul nu poate fi folosit pentru a face instalari. Folositi in acest scop fie CD-ul 1 si cititi aceasta sectiune din CentOS 5 FAQ sau, ca metode alternative, puteti folosi fie DVD-ul fie imaginea iso pentru instalari prin retea ( netinstall.iso ).

4. Caracteristici noi

4.1. A fost eliminata posibilitatea instalarii prin retea

Optiunea de instalare a distributiei CentOS bootind de pe discul LiveCD a fost eliminata. Varianta recomandata pentru a face instalari prin retea este utilizarea imaginii dedicate acestui scop, netinstall.iso. Alternativ puteti folosi cu rezultate identice fie DVD-ul fie primul CD din set.

4.2. Optiunea nodiskmount

Folosind optiunea 'nodiskmount' puteti impiedica montarea automata la pornire a partitiilor sistem existente. Pentru a face acest lucru urmati pasii urmatori:

4.3. Persistenta

Persistenta este disponibila incepind cu CentOS 5.5. Odata cu livecd-tools 014-7 a devenit posibil sa fie create discuri de tip LiveUSB cu segmente de memorie persistente. Un segment de memorie de dimensiune fixa este adaugat filesystem-ului standard. Acest segment este constituit din un set de blocuri modificate care creste dinamic fata de continutul original al filesystem-ului de pe LiveCD. El este folosit pentru a pastra date si modificari ale configuratiei. Pe un disc flash formatat VFAT dimensiunea segmentului nu trebuie sa depaseasca 2048MB. Daca folositi ext3, dimensiunea segmentului nu poate fi mai mare decit a filesystem-ului root de pe LiveCD. Aceasta valoare este definita de linia "part / <size in MB>" a fisierului de kickstart cu care este creat LiveCD-ul. Discul oficial LiveCD CentOS 5 are filesystem-ul root de 4096MB.

Folosirea unui segment mai mic decit filesystem-ul root poate conduce la erori pe masura ce spatiul disponibil in segment se umple. In acest caz filesystem-ul root de pe LiveCD se va comporta ca si cum ar mai fi spatiu disponibil, in timp ce de fapt acesta este complet alocat. Cu toate acestea exista numeroase avantaje in folosirea unui segment mai mic decit dimensiunea filesystem-ului root pe discuri flash mici ( 4 GB si mai mici), chiar daca exista riscul ca pina la urma sa se umple.

Pentru a sterge continutul segmentului si revenirea la starea originala al LiveCD-ului, adaugati parametrul de kernel reset_overlay in linia de boot.

4.4. Driver imbunatatit pentru conexiuni Wi-Fi

Este inclus driverul iwlwifi, ceea ce ofera un suport mai bun pentru dispozitivele wireless cu chipset Intel. Pentru activarea adaptorului este necesar sa copiati manual microcodul corespunzator hardware-ului Dvs in directorul /lib/firmware. Microcodul poate fi descarcat de pe site-ul Intel .

4.5. Suport pentru ext4

Partitiile ext4 existente pe sistemul dvs vor fi recunoscute automat de catre LiveCD.

5. Probleme cunoscute

6. Implicarea comunitatii

Ca utilizator de CentOS exista variate metode prin care puteti ajuta comunitatea CentOS. Pe pagina Contribute puteti gasi mai multe detalii despre cum va puteti implica.

6.1. Proiectul LiveCD CentOS

Proiectul LiveCD CentOS este locul unde are loc dezvoltarea CentOS LiveCD. Sint acoperite mai multe subiecte:

6.2. Liste de mail si forumuri

O alta metoda de a-i ajuta pe altii din comunitate este prin inscrierea in una din listele de mail sau forumuri si rezolvarea problemelor utilizatorilor si discutarea solutiilor impreuna cu altii.

7. Multumiri

Multumim tuturor celor implicati in ajutorarea noastra pentru a realiza acest produs. Copyright (C) 2011 CentOS


2023-09-11 07:22