[FrontPage] [TitleIndex] [WordIndex

This is a read-only archived version of wiki.centos.org

Донирајте и начините "CentOS" јачим

1. Ресурси и финансијске потребе

"CentOS" пројекат је у потпуности заснован на напорима волонтера. Такође се ослањамо на доприносе и донације "CentOS" корисника за:

Обратите пажњу на то да од почетка 2014. године нисмо у могућности да примамо директне финансијске донације за пројекат.

2. Донирање ствари

Презентујемо "CentOS" на конференцијама широм света, данима Линукса и на неколико других догађаја. Ако желите да потрошите неки новац на "CentOS", увек су нам потребне неке ствари за ове догађаје, као што су:

Уколико желите да испомогнете са тако неким стварима, будите слободни да нас контактирате на donate@centos.org

3. Донирање наменских сервера

Уколико желите да узвратите на неки начин "CentOS" пројекту и разматрате донацију наменског сервера, контактирајте нас на: donate@centos.org. Донатори сервера су истакнути (својим 468x60 банером) на нашој страници спонзора и специјалним линком (на свом 240x60 банеру) на CentOS.org почетној страни.

Користимо дониране наменске сервере у многе сврхе, укључујући:

  1. "CentOS" DNS, пошту, дописне листе и веб-сервисе.
  2. дистрибуцију основе и ажурирања "CentOS" стабала нашим јавним, екстерним "огледалима".
  3. 'announce' сервер за "CentOS" BitTorrent преузимања и сидове за наша BitTorrent преузимања.

  4. одржавање архиве старијег "CentOS" садржаја у 'vault'-у и додатне бекапе стања.
  5. инфраструктуру за менаџмент "CentOS" пројекта као што су 'staging' и 'behind the scenes' интерни корисници.
  6. неки већи и мање доступан хардвер (ia64, ppc(32), ppc64, s390, s390x, sparc, alpha, и сличне "бочне архитектуре"); "CentOS" пројекат је користио дониране сервере као развојне машине.

Овде су префериране спецификације наменских машина:

(!) Напомена: Велика већина наших наменских сервера су у САД (чему смо веома захвални... мада бисмо могли имати више тамо). Имамо велику потребу за провајдерима из Европе, Азије, Африке, Јужне Америке и азијско-пацифичког региона, јер располажемо системом за ажурирање који може балансирати оптерећење географски.

(!) Напомена: Уколико сте интернет провајдер и уступате наменске сервере које можемо користити као "огледало", "CentOS" пројекат ће управљати тим сервером. Одржаваћемо га као ажурно "огледало" које ће користити све Ваше локалне "CentOS" машине. Крајњи резултат могу бити бржа ажурирања за Ваше кориснике и, у крајњој линији, мањи укупни проток... наравно, подржаваћете оперативни систем који вам доноси сав тај новац.

(!) Напомена: Виртуалне машине су ретко дорасле оптерећењу које им рад на пројекту намеће. Па ипак, ако можете пружити нешто, за шта мислите да одговара горе поменутим захтевима, биће нам драго да га тестирамо. Можда бисмо и даље били у могућности да га искористимо за нешто у оквиру "CentOS" инфраструктуре.

4. Донирање јавних сервиса "огледала"

Уколико сте заинтересовани да омогућите јавно "CentOS" "огледало", придружите се одговарајућој дописној листи и размотрите:


2023-09-11 07:23