[FrontPage] [TitleIndex] [WordIndex

This is a read-only archived version of wiki.centos.org

CentOS LiveCD 5.5 Note de lansare

1. Traduceri

Pentru aceste note de lansare exista traduceri in urmatoarele limbi:

2. Introducere

Echipa de dezvoltare CentOS are placerea sa anunte disponibilitatea discurilor LiveCD CentOS 5.5, atit pentru i386 cit si pentru x86_64. Ele sint bazate pe distributiile Centos 5.5 pt i386 si x86_64.

Puteti downloada CentOS 5.5 LiveCD de pe mirror-urile CentOS:

Pentru a crea imaginile CentOS 5.5 LiveCD image au fost utilizate programele din proiectul livecd-tools Fedora. Acest set de unelte are urmatoarele avantaje:

3. Pachete si aplicatii

LiveCD-ul se poate folosi pentru o statie de lucru, avind urmatoarele programe:

Poate fi folosit si ca rescue CD, punind la dispozitie urmatoarele unelte:

4. Caracteristici noi

4.1. Persistenta

O caracteristica de mult timp dorita si anume persistenta este disponibila incepind cu aceasta versiune a distributiei. Incepind cu livecd-tools 014-7 a devenit posibil sa fie create discuri de tip LiveUSB cu segmente de memorie persistente. Un segment de memorie de dimensiune fixa este adaugat filesystem-ului standard. Acest segment este constituit din un set care creste dinamic de blocuri modificate fata de continutul original al filesystem-ului de pe LiveCD. El este folosit pentru a pastra date si modificari ale configuratiei. Pe un disc flash formatat VFAT dimensiunea segmentului nu trebuie sa depaseasca 2048MB. Daca folositi ext3, dimensiunea segmentului nu poate fi mai mare decit a filesystem-ului root de pe LiveCD. Aceasta valoare este definita de linia "part / <size in MB>" a fisierului de kickstart cu care este creat LiveCD-ul. Discul oficial LiveCD CentOS 5 are filesystem-ul root de 4096MB.

Folosirea unui segment mai mic decit filesystem-ul root poate conduce la erori pe masura ce spatiul disponibil in segment se umple. In acest caz, filesystem-ul root de pe LiveCD se va comporta ca si cum ar mai fi spatiu disponibil, in timp ce de fapt acesta este complet alocat. Cu toate acestea exista numeroase avantaje in folosirea unui segment mai mic decit dimensiunea filesystem-ului root pe discuri flash mici ( 4 GB si mai mici), chiar daca exista riscul ca pina la urma sa se umple.

Pentru a sterge continutul segmentului si revenirea la starea originala al LiveCD-ului, adaugati parametrul de kernel reset_overlay in linia de boot.

4.2. Acum este inclus OpenOffice.org 3.1.1

openoffice.org 3.1.1 ofera suport pentru fisiere create cu Microsoft Office 2007 sau Microsoft Office 2008 pentru Mac OS X (.docx, .xlsx, .pptx, etc)

4.3. Driver imbunatatit pentru conexiuni Wi-Fi

Driverul iwlwifi este inclus, ceea ce ofera un suport mai bun pentru dispozitivele wireless cu chipset Intel. Pentru activarea adaptorului este necesar sa copiati manual microcodul corespunzator hardware-ului Dvs in directorul /lib/firmware. Microcodul poate fi descarcat de pe site-ul Intel: http://www.intellinuxwireless.org/?n=downloads .

4.4. Suport pentru ext4

Partitiile ext4 de pe sistem ar trebui sa fie detectate automat de catre LiveCD.

5. Probleme cunoscute

6. Instalarea din retea

Optiunea de instalare prin retea oferita de CentOS-5.5-i386-netinstall ISO se regaseste neschimbata in LiveCD. Aceasta optiune permite instalari prin FTP, HTTP, CD, Hard Drive sau NFS in conformitate cu instructiunile de mai jos:

http://www.centos.org/docs/5/html/Installation_Guide-en-US/s1-installmethod.html

(Instalarile de pe CD, NFS sau Hard Drive necesita aducerea prealabila fie a intregii structuri a arborelui CentOS fie a imaginilor ISO, precum si efectuarea pasilor premergatori instalarii conform cu instructiunile de mai sus; daca aveti numai discul de LiveCD aceste optiuni nu sint de interes pentru dumneavoastra.)

Daca doriti sa faceti o instalare via HTTP sau FTP utilizind LiveCD, puteti alege un mirror apropiat de Dvs din lista de mirror-uri publice:

http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=13

Dupa aceea puteti alege calea catre directorul "5/os/<arch>/" (unde <arch> este arhitectura dorita - de exemplu i386 sau x86_64) si sa o utilizati pentru instalare. De exemplu, daca doriti sa utilizati mirror-ul "Linux Kernel Archives",apasati pe butonul corespunzator link-ului HTTP al acestui mirror in lista de mirror-uri

http://mirrors.kernel.org/centos/

apasati apoi pe 5 -> i386 -> os ... astfel incit calea completa pe acest mirror ar deveni:

http://mirrors.kernel.org/centos/5/os/i386/

In cursul instalarii via HTTP, folositi apoi aceste cai avind ca referinta mirror-ul respectiv:

Server: mirrors.kernel.org
Path:   centos/5/os/i386

Alte locatii de pe care puteti face instalarea sint disponibile alegind un server din apropierea Dvs.

7. Implicarea comunitatii

Ca utilizator de CentOS exista variate metode prin care puteti ajuta comunitatea CentOS. Pe pagina Contribute puteti gasi mai multe detalii despre cum va puteti implica.

7.1. Proiectul LiveCD CentOS

Proiectul LiveCD CentOS este locul unde are loc dezvoltarea CentOS LiveCD. Sint acoperite mai multe subiecte:

7.2. Liste de mail si forumuri

O alta metoda de a-i ajuta pe altii din comunitate este prin inscrierea in una din listele de mail sau forumuri si rezolvarea problemelor utilizatorilor si discutarea solutiilor impreuna cu altii.

8. Multumiri

Multumim tuturor celor implicati in ajutorarea noastra pentru a realiza acest produs. Copyright (C) 2010 CentOS2023-09-11 07:22