[FrontPage] [TitleIndex] [WordIndex

This is a read-only archived version of wiki.centos.org

Доприношење CentOS пројекту

Ако тражите ствари које је потребно урадити за пројекат, постоји "ToDo" листа на мрежи. Ми такође активно преиспитујемо информације, истражујемо идеје и, што је још важније, људе, који могу помоћи у напорима реконструкције главног "CentOS" веб-сајта. За више информација погледајте "WebsiteVer2" страну.

1. Помозите другима на дописним листама, форумима или "IRC"-у

Много корисника тражи добар савет. Уколико имате искуства и желите да помогнете пројекту, помагање на дописним листама, форумима или на "IRC"-у је добар начин да и сами учите, добар начин да стекнете нове пријатеље и због свега тога се још и добро осетите. Осим тога, даје другима времена да допринесу на друге начине.

2. Помоћ у лову на "bug"-ове и тражење "fix"-ова

Није неуобичајено да "CentOS" корисници открију проблеме, имају другачија очекивања или једноставно раде нешто погрешно. Ми охрабрујемо наше кориснике да документују извештаје о "bug"-овима на нашем сопственом систему за праћење "bug"-ова, који није замишљен као систем подршке. Зато су нам потребни људи који ће преусмеравати питања подршке дописним листама и форумима; права питања треба потврдити и уловити и послати одговарајућем тиму кад год је то могуће.

Потребно је време, труд и вештине да би се "bug"-ови пратили, али је то ствар вредна труда. Тестирани пакети се објављују и о њима дискутује на "CentOS" листи развојног тима. Употреба и извештавање о пакетима на CentOS-5 или CentOS-6 тестним репозиторијумима ће им помоћи да доспеју у "CentOS". Видети Додатни ресурси/Репозиторијуми за више детаља.

3. Допринесите Викију

Колико год да бисмо волели да имамо отворен Вики, на коме би свако могао да пише без тешкоћа, нисмо у могућности за тако нечим. Захвалите спамерима који "доприносе" својим стварима свуда по интернету.

Дакле, да бисмо одржавали наш Вики садржај чистим и поузданим, тренутно уређујемо постоване чланке. Да бисте приложили садржај морали бисте да испратите следеће кораке:

"CentOS-docs" дописна листа се не користи само за захтевање Вики уређивачких права, већ и за уопштену дискусију о "CentOS" документацији и квалитету Вики чланака.

Иницијална уређивачка права биће додељена за неке секције Викија (углавном за одређене стране које Ви креирате). Када будете постовали значајну количину садржаја и показали жељу да их одржавате ажурним, прошириваћемо приступ.

Као што је речено: веома нам је жао што морамо да поступамо овако. Надамо се да ћемо временом променити цео процес, како би допринос Викију био што лакши.

3.1. Вики садржај

Можда се питате какав би садржај требало објављивати на Викију. У једној реченици:

Све што се односи на пројекат, његове пратеће компоненте или корисне екстензије.

Молимо Вас да имате на уму да се не ради само о креирању документације, већ и о ажурирању и одржавању.

Уколико радите на компоненти која већ садржи своју документациону инфраструктуру, пожељније је да исту ширите и унапређујете уместо да је реплицирате.

<!> Садржај се прихвата само под "Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported License".

3.2. Надгледање промена

Позвани сте да надгледате промене на викију. Оне могу бити праћене уз помоћ функције вики система - Недавне промене или електронском поштом. Да бисте добијали обавештења о променама е-поштом, отворите преференце свог налога и дефинишите сајтове које желите да надгледате под 'Pretpisane viki stranice'. Можете користити регуларне изразе, па уколико желите да надгледате комплетан вики, једноставно додајте: .*.

Чланови уређивачке групе ће моћи директно да врше корекције. Велике промене би требало дискутовати на "CentOS-docs" дописној листи.

4. L10n

Превођење делова "CentOS" пројекта на различите језике може бити корисно корисницима ван енглеског говорног подручја. Процес локализације ("L10n", где 10 означава начин замене 10 средишњих слова у речи) садржи многе аспекте, почев од превођења специфичне компоненте па све до праћења промена. Ово гарантује увек ажуран садржај.

Уколико сте заинтересовани да узмете учешћа, морате прво одлучити да ли желите да преводите вики стране, "anaconda" слајдове или само да асистирате на међународним форумима или листама. Након тога, молимо Вас да се претставите на "-docs" дописним листама и прикључите постојећим тимовима преводилаца. Уколико је неопходно, биће Вам додељен приступ одређеним ресурсима.

4.1. Вики локализација

За сваки подржани језик, Вики категорија или постоји или ће бити креирана у форми:

http://wiki.centos.org/$LANG

где је $LANG заправо ISO 3166-1-alpha-2 код државе. Преведене стране би требало именовати слично енглеским. На пример, немачки превод стране:

http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/CDtoDVDMedia

је назван:

http://wiki.centos.org/de/TipsAndTricks/CDtoDVDMedia

<!> Ако страна још увек не постоји, биће аутоматски преусмерена на постојећу, на енглеском језику. Да бисте је креирали, морате додати ?action=edit линку стране.

Молимо додајте белешку у форми: 'Превод ревизије $REV' свакој преведеној страни, где је $REV број ревизије енглеског документа који сте превели.

5. Помоћ у дизајнирању

Ако мислите да се добри с графиком, слободно помозите у оквиру наше дизајнерске посебне интересне групе.

6. Помоћ са "CentOS" билтеном

Месечни "CentOS" билтен (илити "CentOS Pulse") извештава о збивањима у "CentOS" заједници. Тражимо више људи за допринос идеја и садржаја билтену. Постоји посебна страна о томе како почети доприносити билтену.

7. Придружите се или започните "CentOS" пројекат

Постоји неколико пројеката о, и фокусираних на основну "CentOS" дистрибуцију којима се можете придружити. Не постоје стварни захтеви за пријављивањем, заправо је чланство у пројектима отворено за све у "CentOS" заједници. Можете добити списак са кратким прегледом постојећих пројеката овде.

На истој страни ћете такође пронаћи детаље о покретању новог пројекта.

8. Промовишите "CentOS"

Активно тражимо људе за промоцију "CentOS"-а, било позитивним искуствима на блогу, било директнијом промоцијом на конференцијама. У оба случаја је важно бити искрен у вези са "CentOS"-ом као платформом и објаснити њене предности и мане, како би људи разумели изборе које имају и запамтили разлоге бирања "CentOS"-а или нечег другог.

9. Донирајте

Уколико немате времена да испомажете и радите на пројектима, или Вам недостају неопходне вештине, будите слободни да донирате нашем циљу. Не примамо новчане донације, али свакако постоје ствари које нам могу бити потребне, као што су дискови, мајице или било шта друго. Само нас контактирајте.

10. Помозите у бета процесу на вишем нивоу зарад боље будућности "CentOS"-а

"CentOS" пројекат смишљено ограничава промене своје сопствене основне дистрибуције у односу на верзију вишег нивоа. Циљ "CentOS"-а је репликација вишег нивоа уз спорадичне замене, изостављања робних марки и додавање заобилазних решења за власничке технологије коришћене на вишем нивоу.

Један начин, мимо "CentOS" пројекта, који сам по себи позитивно утиче на производ вишег нивоа, је тестирање његових бета верзија док је у бета циклусу као и текуће извештавање о проблемима вишим нивоима.


2023-09-11 07:23