CentOS 5.1: Note de lansare
Contents
1. Traduceri
Aceste note de lansare au fost traduse si sint disponibile si in urmatoarele limbi :
Brazilian Portuguese (português do Brasil)
Czech (Česky)
Dutch (Nederlands)
English (English)
Finnish (Suomi)
French (Français)
German (Deutsch)
Greek (Ελληνικά)
Japanese (日本語)
Romanian (Română)
Russian (Русский)
Spanish (Español)
Swedish (Svenska)
2. Introducere
Bun venit la CentOS versiunea 5.1. CentOS este o distributie de linux de tip Enterprise obtinuta din sursele puse gratuit la dispozitie catre public de catre Upstream OS Provider - furnizorul original al sistemului de operare 1.
CentOS se conformeaza integral cu politica de redistribuire a furnizorului original si vizeaza o compatibilitate binara de 100%. (In general CentOS modifica pachetele pentru a elimina elementele de grafica si marca protejate.) Centos este un sistem de operare gratuit. Centos accepta donatii prin Paypal, va rugam sa accesati http://www.centos.org pentru a ajuta acest proiect sa acopere costurile de dezvoltare si acces internet.
CentOS 5.1 este primul update din seria distributiilor CentOS 5. Sint incluse numeroase corectii, aduceri la zi si noi functionalitati. Inainte de a continua sa cititi, va recomandam sa parcurgeti notele de lansare ale UOP la http://www.centos.org/docs/5/. Restul acestui document este un addendum si acopera in principal elementele specifice CentOS.
3. Probleme cunoscute
Una din caracteristicile adaugate in 5.1 este o noua optiune pentru kernel care permite ajustarea frecventei ceasului sistem. Prin utilizarea acesteia puteti reduce frecventa ceasului de la valoarea implicita de 1000HZ la cea de 100HZ care este de dorit in masinile virtuale. Notele de lansare oficiale ale furnizorului original precizeaza ca aceasta optiune se foloseste sub forma "tick_divider=<value>". Insa aceasta este o eroare dactilo. Optiunea corecta este "divider=<value>". Nota: eroarea a fost corectata (Ian 2008).
Prima varianta a imaginilor CD ISO distribuite pentru arhitectura x86_64 a fost incorecta. Imaginile de CD cu numerele 1, 3, 4 ,5 si 6 contineau o marca incorecta de timp. Imaginile master de pe serverul central de distributie au fost actualizate cu versiunile corectate. Pentru a verifica daca aveti versiunea corecta, uitati-va in fisierul .discinfo continut de catre fiecare imagine. Prima linie ar trebui sa fie 1195929648.203590.
- Installerul grafic este destinat sistemelor cu peste 512MB RAM. Utilizarea sa pe sisteme cu mai putin de 512MB poate provoca probleme.
- Anaconda (installerul) necesita minim 128MB RAM pentru a functiona; pe sisteme cu mai putin de 256 MB nu va folosi decit modul text.
- Selectarea unui numar mare de pachete la instalare conduce la cresterea cantitatii de memorie si a intervalului de timp necesare pt calcularea dependentelor intre pachete. Din acest motiv pe sisteme mai lente sau cu memorie limitata se recomanda efectuarea unei instalari minimale si utilizarea ulterioara a lui yum pentru a adauga pachetele care lipsesc.
- Selectarea in timpul instalarii a repository-ului Extras impune prezenta unei conexiuni functionale la Internet. In caz contrar Anaconda se poate bloca incercind sa acceseze Internetul. Daca nu efectuati o instalare prin retea si ati selectat repository-ul Extras, Anaconda va cere configurarea unei interfete de retea astfel incit sa poata accesa apoi Internetul.
- Unele scripturi de Kickstart care functionau in versiunea 5.0 _pot_ prezenta probleme cu versiunea CentOS 5.1. Testati scripturile inainte de a le folosi in productie.
Kernelul din CentOS 5.1 are probleme cunoscute in legatura cu autofs si nfs. Acestea vor fi probabil reparate cu un update ulterior. Informatii suplimentare si un patch pot fi gasite la Bug report #2448. Nota: aceasta problema este corectata de update-ul de kernel 2.6.18-53.1.4.el5, disponibul in repository-ul cu updates.
nautilus-sendto are o dependenta pentru libgaim.so.0. Insa in CentOS-5 acest fisier nu mai exista deoarece gaim a fost inlocuit de catre pidgin. Acesta este un bug al furnizorului original, bug report 2483.
- In timpul procesului de boot este posibil sa apara mesajul "Memory for crash kernel (0x0 to 0x0) not within permissible range" . Mesajul provine din noua infrastructura a kdump si poate fi ignorat fara probleme.
- Daca utilizati suita de Virtualizare (Xen etc.) va fi instalat pachetul libvirt. Incepind cu CentOS 5.1 acest pachet are ca dependenta dnsmasq, un server lightweight de DNS si DHCP. Daca utilizati deja alti daemoni pt DNS sau DHCP trebuie sa verificati sa nu apara interferente cu acestia.
In /etc/X11/xinit/Xsession exista o eroare dactilo care provoaca inregistrarea de erori in .xsession-errors. Este un bug cunoscut (#2258) si probabil va fi corectat in CentOS 5.2.
- Pe kernele x86_64, dupa un upgrade la CentOS 5.1, pachetul Dovecot necesita adaugarea parametrului "login_process_size = 64" in /etc/dovecot.conf.
Programul de configurare a serverelor de web system-config-httpd inca genereaza configurari pentru versiunea httpd-2.0 desi este inclus httpd-2.2 (#2078). Nu este cunoscuta data cind va fi oferita o versiune corectata.
- Pluginul yum-security permite utilizatorilor sa downloadeze patch-uri specifice, folosind identificatorului bugului si a corectiilor de securitate pentru anumite CVE si versiuni oferite de furnizorul original. Acest plugin inca nu functioneaza in Centos-5.1 dar speram ca o versiunea corectata sa fie disponibila in curind. Va fi facut un anunt separat de indata ce pluginul va fi functional.
- Pachetul yum-utils a fost mutat de catre UOP din extras in Base. In plus Centos 5.1 ofera si pluginurile allowdowngrade, fastestmirror, kernel-module, merge-conf, priorities, refresh-updatesd, repolist, si tsflags.
4. Probleme rezolvate
Utilitarul de configurare pt clustere Conga (resp. pachetele luci si ricci ) functioneaza acum fara a mai fi necesare modificari in /etc/redhat-release. (Problema descrisa la #1931 si #2112)
- Prioritatile Yum protejeaza acum in mod corect impotriva pachetelor provenite din repositories cu prioritate mai mica si alta arhitectura. Spre exemplu, impotriva inlocuirii unui pachet pt i386 de catre pachete noarch provenite dintr-un repository cu prioritate mai mica.
- Pachetul yum-cron a fost actualizat pentru a corecta o problema de securitate si a imbunatati codul.
- CentOS 5.1 include si o versiune de perl pe 32 biti in instalarile de 64 biti. UOP a eliminat din instalarile pe 64 de biti varianta perl pentru 32 biti.
dist.sh raporteaza acum pe Centos valorile corecte pt distributie si versiune. dist.sh este un script care identifica si raporteaza versiunea si distributia. (#2064)
- Pachetul cu parserul yum-metadata-parse contine un parser pt metadatele yum scris in C. Acesta mareste in mod considerabil viteza fazei de parsare. Comportamentul yum nu este modificat in nici un fel. Acest pachet este acum instalat implicit, ca dependenta a lui yum.
- Paginile de prezentare a instalarii traduse in ceha sint acum functionale.
- Rhgb afiseaza corect sigla pe toate dimensiunile de ecran.
5. Pachete si aplicatii
5.1. Pachete noi care nu existau in 5.0
- cpufreq-utils
- crash-devel
- crypto-utils
- dapl-utils
- dnsmasq
- edac-utils
- edac-utils-devel
- finch
- finch-devel
- ibmasm-xinput
- kernel-debug
- kernel-debug-devel
- kmod-gfs2
- kmod-gfs2-PAE
- kmod-gfs2-xen
- libcxgb3
- libcxgb3-devel
- liberation-fonts
- libpurple
- libpurple-devel
- libpurple-perl
- libpurple-tcl
- meanwhile
- meanwhile-devel
- meanwhile-doc
- mozldap
- mozldap-devel
- mozldap-tools
- newt-perl
- nfs4-acl-tools
- openhpi-subagent
- perl-Mozilla-LDAP
perl-TimeDate
- pidgin
- pidgin-devel
- pidgin-perl
- qlvnictools
- sblim-cim-client
- sblim-cim-client-javadoc
- sblim-cim-client-manual
- sblim-cmpi-dns
- sblim-cmpi-dns-devel
- sblim-cmpi-dns-test
- sblim-cmpi-samba
- sblim-cmpi-samba-devel
- sblim-cmpi-samba-test
- sblim-tools-libra
- sblim-tools-libra-devel
- scsi-target-utils
- sdpnetstat
- svrcore
- svrcore-devel
- watchdog
- yum-allowdowngrade
- yum-changelog
- yum-downloadonly
- yum-fastestmirror
- yum-kernel-module
- yum-kmod
- yum-merge-conf
- yum-priorities
- yum-protectbase
- yum-refresh-updatesd
- yum-repolist
- yum-security
- yum-skip-broken
- yum-tsflags
- yum-updateonboot
- yum-utils
- yum-versionlock
5.2. Pachete eliminate de catre furnizorul original in 5.1 care existau in 5.0
- gaim
- gaim-devel
- netconfig
- pump-devel
5.3. Pachete modificate de catre CentOS
- yum-priorities (plugin)
- anaconda
- anacron
- basesystem
- bluez-utils
- busybox
- centos-release
- Cluster_Administration
- clustermon
- comps-extras
- conga
- Deployment_Guide
- desktop-backgrounds
- eclipse
- filesystem
- firefox
- firstboot
- gdm
- geronimo-specs
- Global_File_System
- gnome-desktop
- gnome-session
- gzip
- httpd
- initscripts
- kdebase
- kdelibs
- kudzu
- nss
- pango
- pirut
- pm-utils
- procmail
- python-virtinst
- redhat-artwork
- redhat-logos
- redhat-lsb
- redhat-rpm-config
- rgmanager
- rhdb-utils
- rhgb
- setuptool
- specspo
- squirrelmail
- system-config-bind
- tftp
- thunderbird
- Virtualization_Guide
- xorg-x11-proto-devel
- yum
- yum-cron
- yum-utils
Nota: Detalii asupra schimbarilor pot fi gasite in lista de modificari a fiecarui pachet. Este de asemenea important de avut in vedere ca majoritatea pachetelor au fost modificate doar pentru a elimina elementele de marca ale furnizorului original, in conformitate cu termenii lor de utilizare.
5.4. Pachete eliminate din CentOS care sint incluse in versiunea originala
- redhat-release-5Client
- redhat-release-5Server
- redhat-release-notes-5Client
- redhat-release-notes-5Server
- rhel-instnum
- rhn-check
- rhn-client-tools
- rhnlib
- rhnsd
- rhn-setup
- rhn-setup-gnome
5.5. Pachete adaugate de CentOS si care nu exista in versiunea originala
- centos-release
- centos-release-notes
- perl.i386 (on x86_64)
- yum-cron
- yum-repolist (plugin)
6. Implicarea comunitatii
Ca utilizator de CentOS exista numeroase metode prin care puteti ajuta comunitatea CentOS.
6.1. Grupuri cu interese speciale (Special Interest Groups)
CentOS consta din diferite Grupuri cu interese speciale (SIGs) care aduna la un loc persoane cu interese similare. Exista deja urmatoarele SIGs:
Artwork - crearea, imbunatatirea si promovarea aspectelor grafice ale imaginii CentOS
Promotion - ajuta la promovarea CentOS online sau la evenimente
Virtualization - uneste persoanele interesate de virtualizare in CentOS
Incurajam participarea la oricare dintre acestea sau crearea unora noi, ca de pilda:
- portarea pe Alpha, S390, Sparc - ajuta la portarea CentOS pe alte arhitecturi
- compatibilitati hardware - furnizeaza informatii asupra anumite unui hardware specific
- QA - ajuta la corectarea erorilor si testarea noilor versiuni
- crearea de pachete RPM - contribuie cu RPM-uri utile
- traduceri - ajuta la traducerea documentatiei, a site-ului web si a continutului din wiki
6.2. Liste de mail si forumuri
O alta metoda prin care ii puteti ajuta pe ceilalti membri ai comunitatii este sa va abonati launa dintre listele de mail sau forumuri si sa rezolvati in mod activ problemele utilizatorilor si sa discutati cu ceilalti solutiile.
6.3. Wiki si site-ul web
Ne puteti ajuta chiar daca sinteti mai putin experimentat in CentOS. Deoarece vrem sa stim ce probleme ati intimpinat, daca ati avut probleme in a gasi anumite informatii specifice, cum ati imbunatati documentatia pentru a deveni mai accesibila. Acest tip de feedback este la fel de util celorlalti cum v-ar fi fost si dumneavoastra, de aceea implicarea dumneavoastra este necesara pentru a imbunatati CentOS.
In consecinta, daca doriti sa ne ajutati si sa imbunatatiti documentatia noastra si wiki-ul, inregistrati-va pe wiki sau abonati-va la lista de mail centos-docs.
7. Documentatie suplimentara
Urmatoarele site-uri web contin cantitati mari de informatie utila celor care utilizeaza CentOS :
Notele de lansare si documentatia de la UOP : http://www.centos.org/docs/5/
http://mirrors.kernel.org/redhat/redhat/linux/enterprise/5Client/en/os/SRPMS/
http://mirrors.kernel.org/redhat/redhat/linux/enterprise/5Server/en/os/SRPMS/
8. Multumiri
Multumim tuturor celor care ne-au ajutat in crearea acestui produs.
Copyright (C) 2007 CentOS
Visit http://www.redhat.com/rhel/ (1)